Littekens van bange dagen. Inleiding.
80 jaar bevrijding WO II Arendonk & Reusel-De Mierden
Vrijheid Blijheid.
Men kan alleen maar blij zijn als men vrij is.
Denken, zeggen en doen wat we zelf willen,
zijn kernwaarden die vrijheid bepalen.
Zelf een keuze mogen maken in geloof, meningsuiting en vereniging behoren tot de vrijheidsrechten. De geschiedenis heeft ons geleerd dat er helaas telkens weer mensen en groeperingen zijn die menen anderen die rechten te kunnen ontnemen. Nazi-Duitsland is daarvan het meest recente voorbeeld voor onze regio. Met machtsvertoon en oorlogsgeweld werden grote delen van Europa bezet waaronder België en Nederland.
Eind september begin oktober1944 werd de regio rondom Arendonk en Reusel bevrijd van het juk van nazi-Duitsland. Het ging gepaard met een hevige strijd, slachtoffers en verwoestingen, maar de vrijheid werd herwonnen. In 2024 - tachtig jaar na de bevrijding -ontstond het initiatief om enkele gebeurtenissen van toen te verbinden met een fietsroute welke de grens overschrijdt tussen België en Nederland. Je bent vrij om die grens, al dan niet, te overschrijden, vrij om te kijken en vrij om te luisteren naar de gebeurtenissen uit die hevige periode. Met waardering en ontzag, voor al diegene die met een moedige strijd de vrijheid herwonnen hebben, kunnen wij nu genieten van een vredig Kempisch landschap en even stilstaan bij “Littekens van bange dagen”.
Veel fietsplezier, vrij en blij.
Arendonk-Reusel
80 jaar bevrijding WOII. Littekens van bange dagen. Fietsroutes.
Om de bevrijding en de vreselijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog tachtig jaar later te blijven herdenken, sloegen enkele geschiedkundigen van de Arendonkse Werkgroep Erfgoed en Geschiedenis (AWEG) en hun Nederlandse collega’s van de Heemkunde Werkgroep Reusel (HWR) en van het museum “De Bewogen Jaren 1939-1950 de handen in mekaar. Het resultaat van die samenwerking werd een fietstocht die de grens overschrijdt en beide gemeenten doorkruist. De fietstocht verbindt maar liefst dertig “littekens van bange dagen”, waarvan achttien in Arendonk. Allemaal locaties die ons herinneren aan de bevrijding en de wreedheden van de Tweede Wereldoorlog.
De 30 littekens gelegen langs de fietsroute:
- Museum “De Bewogen Jaren 1939 - 1950”
- Veldhospitaal aan de Gagel
- Barakkenkamp Lage Mierde
- Dakota crash bij het Buspad
- 53rd Welch Division pad
- Slag om Reusel centrum
- Schuilkelders aan de Kattenbos
- Karel I Interneringskamp
- Boerderijbranden ‘t Heike
- Glider crash op de Peelsche Heide
- Baan Postel-Reusel start van bevrijding van Arendonk
- Abdij van Postel
- Herdenkingskruis aan de dynamietfabriek
- Monument op de Vaartdijk
- Crash in de Watering
- Bunker aan Brug 3
- Onderduikplaats de Horst
- Een V2 stort neer in de Most
- Crash van een Halifax in de Broekstraat
- Monument op het marktplein
- Begraafplaats klooster 2 ontmijners
- Kerkhof centrum: graf Le Cras
- Kerkhof van de Voorheide
- Bunker onderaan Brug 5
- Bevrijding van Arendonk
- Brug 5
- Crashes op de Roest en de Langschelpen
- Herdenkingsmonument aan de Grens
- Glider crash op de Belevensche Heide
30. Gebeurtenissen bij Hoeve Catharina
De routes
Littekens van bange dagen. Lus Arendonk. 43 km, start aan litteken 20, standbeeld van de gesneuvelden, Vrijheid (29), Arendonk. De route loopt langs littekens 12 tot en met litteken 28 en litteken 30.
Littekens van bange dagen. Grote lus start Arendonk. 67 km litteken 20, standbeeld van de gesneuvelden, Vrijheid (29), Arendonk. De route loopt langs litteken 1 tot en met litteken 29.
Littekens van bange dagen. Lus Reusel. 37 km, start aan litteken 1, Museum De Bewogen Jaren, Floreffestraat 1, Hooge Mierde. De route loopt langs litteken 1 tot en met litteken 10, litteken 30 en litteken 29.
Littekens van bange dagen. Grote lus start Reusel. 67 km start aan litteken 1, Museum De Bewogen Jaren, Floreffestraat 1, Hooge Mierde. De route loopt langs litteken 1 tot en met litteken 29.
De routes fietsen
Er zijn twee manieren om de fietsroutes te fietsen: door gebruik te maken van de ErfgoedApp van Faro of door het scannen van QR-codes die op de plaats van elke litteken zijn aangebracht.
2. Via het inscannen van een QR code, die op een rood bordje te vinden is op de locatie van een litteken, met een standaard QR-code scanner (niet de scanner van de ErfgoedApp).
Wie zich tijdens het fietsen liever laat begeleiden door een eigen, vertrouwde fietsnavigatie, kan een gpx-bestand inlezen met een bijhorend routekaartje. Toegang tot tekst, beelden en geluidsfragmenten verkrijg je via een QR-code aan elk van de dertig “littekens”. Ook hier heb je weer de keuze uit de twee afzonderlijke deelroutes per gemeente en twee versies van de volledige route, met keuze van vertrek in Arendonk of in Reusel.
Opmerkingen
Je wordt in de buurt van een litteken gewaarschuwd door de ErfgoedApp bij middel van een geluidssignaal. Er zal altijd in de buurt ook een QR-code van het litteken ter beschikking zijn. Je kan de informatie van het desbetreffende litteken oproepen dan ook met een gewone QR-scanner.
Een opmerking over het al of niet horen van het geluidssignaal: wanneer je een route geladen hebt, dan onthoudt de App dat je een bepaald punt geopend hebt. Fiets je om een bepaalde reden terug voorbij dat punt, dan krijg je geen geluidssignaal. Wanneer je de route in de app sluit, en daarna terug oplaadt, dan zal je de volgende maal je terug voorbij het litteken rijdt, terug het geluidssignaal krijgen.
Hou je aan de verkeersregels. De organisator is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.
Veel fietsplezier!