Litteken 25. De bevrijding van Arendonk.
Bevrijding van Arendonk Centrum.
Audio. Litteken 25 bevrijding centrum.
De 49th West Riding Infanterie Division werd in 1908 opgericht als de West Riding Division. De divisie vocht zowel in de Eerste als Tweede wereldoorlog. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de 146ste en 148ste brigades van de divisie ingezet bij de slag om Noorwegen, maar het werd een mislukking. Ze waren de eerste Britse troepen die in de Tweede Wereldoorlog gevochten hebben. De 146ste en 147ste infanteriebrigades werden gestationeerd op IJsland. Toen werd het insigne van de divisie, een ijsbeer op een ijsschots, aangenomen en kregen ze hun bijnaam Polar Bears. The Duke of Wellington’s Regiment is een zeer oud Regiment in het Britse leger: zijn oprichting gaat terug tot 1 juli 1702. De naam werd gegeven aan het regiment door koningin Victoria in 1881 bij de dood van de eerste Duke of Wellington. Ze vochten in
Normandië en volgden het pad van de Divisie tot in onze streken.
Waarschijnlijk waren ten noorden van brug 6, troepen van de 719de infanteriedivisie gelegerd, maar tot confrontaties op Arendonks grondgebied is het niet meer gekomen. Ondertussen was de sector rond Arendonk onder het bevel gekomen van de LXVIIste Duitse legerkorps. Arendonk lag op de grens tussen het LXVIIste en LXXXVIIIste Duitse legerkorps.
Tijdens de bevrijding van het gedeelte van Arendonk voor brug 5 hebben geen echte gevechten plaatsgevonden. Uit voorgaande blijkt dat aan de strijd andere troepen van zowel de geallieerden als het Duitse leger deelnamen. Nadat op 23 september bruggen 5 en 6 waren opgeblazen door de Duitsers, hadden deze zich teruggetrokken achter het kanaal. De regio tussen Geel Ten Aard tot Arendonk werd zonder veel weerstand bevrijd. Er waren nog wel sporadisch schermutselingen en artilleriebeschietingen door de Duitsers. Er vielen dan ook op verschillende plaatsen obussen, vooral in het centrum, en heel wat huizen werden beschadigd. Maar ook andere plaatsen werden beschoten, en op 29 september werden de straten van het centrum tot op De Brulen onder vuur genomen. Er viel een dodelijk slachtoffer: de 12-jarige Gustaaf Helsen, op weg naar een schuilkelder op de koer van Café Tramhalt, werd dodelijk getroffen door een obus. De volgende dag stopten de beschietingen.
Burgemeester Jan Van Poppel
Op 1 oktober 1944 was de toestand in die mate gestabiliseerd dat Jan Van Poppel de burgemeesterssjerp terug kon aandoen. Op 3 oktober trokken de Duisters zich dan verder terug richting Nederland. Het front was opgeschoven tot Poppel/Baarle Hertog, waar de Duitsers nog actief bleven tot 24 oktober. Terwijl de Engelse tanks richting Nederland bolden, kon op 3 oktober in gans Arendonk eindelijk de bevrijding gevierd worden.