Litteken 16. Bunker aan brug 3.
Audio. Litteken 16.
In het Belgische verdedigingsplan tegen een mogelijke invasie was de Alarmstelling de eerste linie langs de Nederlandse grens. Haar missie was simpel: vijandelijke activiteiten detecteren en snel rapporteren. Lokale rijkswachtbrigades en troepen uit de tweede linie bemanden deze posten, zoals het douanekantoor in Arendonk. Officieren speelden een cruciale rol bij het pendelen tussen alarmposten en het inlichtingencentrum in Herentals om onmiddellijk te reageren op een Duitse inval.
Het kanaal in Arendonk maakte deel uit van wat men noemt “de Vooruitgeschoven Stelling”, Sector Noord. Om deze stelling verdedigbaar te houden werden er om de 600 meter mitrailleurbunkers gebouwd die het wateroppervlak bestreken. Bunker E19 ligt aan de westzijde van het kanaal ter hoogte van de verdwenen brug 3 in Postel. De bunker hield brug 3 onder schot. Het schietgat boven het wateroppervlak is duidelijk waarneembaar.
Er werden nog meer versterkingen aangebracht. Zo was op de vaartdijk over de ganse lengte, behalve op de laad- en losplaatsen, een prikkeldraadversperring aangebracht, die schuin over het water reikte om aanvallen met rubberbootjes af te slaan. Overal waren loopgraven en schuttersputjes gegraven, die met mekaar en met de bunkers via kleine wegeltjes in verbinding stonden.
Brug 3 was gelegen op de weg Arendonk-Postel. Aan de brug stond een brugwachtershuisje, waarvan de restanten nog steeds te zien zijn juist voor de bunker. Bij de inval van de Duitsers in mei 1940 werd de brug gedynamiteerd door de Belgische genietroepen. De brug werd niet heropgebouwd. Men bemerkt ook nog de overblijfselen van de aanleg van een ramp, die de toegangsweg vormde naar een hoge brug. Deze werd gepland in begin van de 20ste eeuw, maar werd nooit aangelegd.