Litteken 21. Begraafplaats kloostertuin van 2 ontmijners.

Het ongeluk waarbij de ontmijners stierven.

 

Audio. Litteken 21 Ontmijners.

Op deze plaats in de tuin van het klooster van de zusters Franciscanessen werden in oktober 1944, 2 Engelse ontmijners tijdelijk begraven.

Op de plaats van de zwarte bolletjes lagen Duitse mijnenvelden in Bladel.

                                  Arthur T. Williams

 

Op de 17de oktober 1944 sneuvelden twee soldaten van het 19th Field Company Royal Engineers tijdens één van de ontmijningsacties in Bladel. Het waren de 30-jarige sergeant Arthur T. Williams en de 32-jarige sapper John Albert Hooper.

 

Arthur Williams was de zoon van Thomas George en Florence Williams. Hij was getrouwd met Ruby Williams en woonde in Wood Green, Middlesex, Groot-Brittannië. John Albert Hooper was de zoon van John en Frances Ethel Hooper. Hij was getrouwd met Ellen Elizabeth Hooper en woonde in Stoke Newington, Londen.

Landmijnen maakten ook in Arendonk een slachtoffer. Op 23 september 1944 gingen Gust en Albert Van Deuren houtsprokkelen in de bossen nabij brug 6. Daarbij trapten ze op een Duitse landmijn. August was op slag dood, Albert werd zwaargekwetst. Het zou tot 5 oktober duren voordat men het lijk van August durfde weghalen zodat hij kon begraven worden.

Omdat hun volledige regiment zijn verblijfplaats had bij de zusters Franciscanessen in Arendonk en er nog geen geallieerde begraafplaatsen voorhanden waren in de Kempen werden Sergeant Arthur Williams en Sapper John Albert Hooper binnen de kloostermuren begraven.

Na het vertrek van het 19th Field Company Royal Engineers bleven hun gevallenen achter. Gelukkig kwam de Commonwealth Graves Commission tussenbeide en richtte verschillende begraafplaatsen op. Op 28 februari 1946 werden Sergeant Arthur Williams en Sapper John Albert Hooper opgegraven in Arendonk en overgebracht naar de Britse militaire begraafplaats in Leopoldsburg. 

Daar rusten ze te midden van 700 landgenoten, 17 Polen, 4 Nederlanders en 16 niet-geïdentificeerde. Dit eerbiedige gebaar zorgt ervoor dat hun offer en die van anderen nooit vergeten zullen worden, en biedt een rustplaats voor degenen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

 

Plaats van de graven: