Litteken 27. Crashes op de Roest en in de Langschelpen.

Neerstorten van een V1 in de Langschelpen.

Audio. Litteken 27 V1 Langschelpen.

                  ©Rijksarchief Antwerpen

 

Op 11 februari 1945 om 22 h 's avonds stortte een vliegende bom, een V1, neer ter hoogte van de Langschelpen. De bom vloog richting Nederland. Mogelijk was hij geraakt door afweergeschut en daardoor van richting veranderd. De schade bleef beperkt tot glasschade.

De V1 was een angstaanjagend wapen gebruikt door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit onbemande vliegtuig, ook wel bekend als de "vliegende bom", werd gelanceerd vanaf hellingen en vloog met een snelheid van 630 km/h, vaak met de bedoeling om de Antwerpse haven te raken. Met een bereik van 235 km en een propellertje in de neus dat aftelde naar de explosie, veroorzaakte de V1 dood en vernietiging. Ongeveer 70.000 V1's stortten neer in België, waarbij zo'n 4400 mensen omkwamen. 

 

Rik Van Gorp vertelt:

Op 24 februari 1945 was ik in De Lusthoven getuige van een angstaanjagende gebeurtenis: de crash van een V-1, ook wel bekend als een "Vliegende bom". Terwijl ik daar stond, hoorde ik plotseling een ongewoon geluid in de lucht. Het was niet zoals het gebruikelijke geluid dat we gewend waren; het was stotterend en onregelmatig. Ik zag de bom recht op me afkomen, in golven duikend en weer opstijgend, slechts enkele honderden meters verderop. Samen met anderen dook ik op de grond, maar bleef tegelijkertijd alert op waar het gevaarte zou neerkomen. Ongelofelijk genoeg maakte de bom op het laatste moment een scherpe bocht naar rechts en sloeg in bij "de 600", met een krachtige impact die zelfs de ramen van nabijgelegen huizen deed barsten.

Tegen de V1 kon men zich verdedigen, tegen de V2 niet, uitgezonderd dan door het bombarderen van fabrieken en lanceerinstallaties van de V2. Om zich te verdedigen, ontwikkelde Antwerpen-X een innovatieve aanpak. Een ring van anti-luchtafweergeschut werd rond de stad geplaatst en zoeklichten werden gebruikt om de V1’s op te sporen. Deze tactieken leidden tot het neerhalen van een groot aantal V1's en verminderden de effectiviteit van de aanvallen. De inspanningen van Antwerpen-X waren cruciaal in het beschermen van de stad tegen deze bedreiging.

In Arendonk heeft enige tijd een AAA-batterij voor de onderschepping van V1’s gestaan op de Diepenbeemd.

 

René Mertens, 10 jaar op het einde van de Tweede Wereldoorlog, keek vol verwondering naar deze zoeklichten.